logo Hospice Almere
Slogan

Hospice begint in Buiten

ALMERE / ODEKE DE JONG - Stichting Hospice heeft na vijf jaar een locatie gevonden voor een sterfhuis. In de Landgoederenbuurt heeft de stichting van woningbouwvereniging Ymere, de beschikking gekregen over een ruimte in een appartementencomplex aan de Clingendaellaan.  

De hospice begint klein, in eerste instantie is er plek voor twee bedden. Het is een tijdelijke locatie, het huurcontract duurt drie tot vier jaar. De hospice wil dan verhuizen naar een nieuwbouwcomplex, waar ruimte moet komen voor vier tot zes bedden.Het 'Bijna thuis huis', zoals de hospice wordt genoemd, begeleidt mensen tijdens de laatste fase van hun leven. ,,Het is een moeilijke weg geweest om een geschikte locatie te vinden," vertelt Gerard van Dam, bestuurslid bij de stichting. Twee eerdere locaties in Haven en Buiten konden op het laatste moment geen doorgang vinden. ,,Er was nauwelijks iets geschikt. Het is dan een keuze die je moet maken om kleinschalig te beginnen. Het pand wordt nu zo aangepast dat er twee aparte kamers ontstaan." De kosten voor het aanpassen van de ruimte komen voor rekening van Ymere.

De stichting heeft bewust gekozen voor de term 'Bijna thuis huis' en niet voor sterfhuis. ,,Dat klinkt toch minder beladen", aldus Van Dam. ,,Bovendien willen wij een huiselijke sfeer creëren, zodat mensen zich thuis voelen bij ons."

Een verblijf in de hospice wordt bekostigd van een bijdrage uit het persoonsgebonden budget, een eigen bijdrage en een deel komt uit de AWBZ. Cliënten kunnen hun eigen huisarts blijven houden. Het sterfhuis is niet verbonden aan een geloof of aan een religie, wat huizen in de regio vaak wel zijn. Daardoor staat het open voor euthanasie.

Bron: Almere Vandaag, 10 september 2008